14.2.10

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ !!!


Ανταγωνισμός υποκρισίας μεταξύ Κράτους – Γιατρών!!!

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πριν λίγο καιρό πως από τους 151 ιδιωτικούς γιατρούς που δραστηριοποιούνται στην πιο ακριβή περιοχή της Αθήνας (Κολωνάκι), οι 140 δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ!

Τόνισε δε πως : «Υπάρχει προκλητικός πλούτος που φοροδιαφεύγει..... Δεν μπορεί οι μισθωτοί να είναι μονίμως τα υποζύγια. Αν πιστέψει κανείς τα στοιχεία με τα μηνιαία καθαρά εισοδήματα της μεγάλης πλειονότητας των γιατρών στο Κολωνάκι, είναι κοντά στον κατώτερο μισθό. Είναι προφανές ότι υπάρχει μια μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και σε αυτό που θα περίμενε κάποιος».

Εκτός λοιπόν από το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν κόβουν αποδείξεις, δηλώνουν ως είναι «φυσικό» και επίσης «αυτονόητο» ελάχιστα εισοδήματα.

Για την υποστήριξη της μεθόδευσης αυτής αγοράζουν εξοπλισμό γραφείου, ιατρικά μηχανήματα και δέχονται παντός είδους υπηρεσίες χωρίς να παίρνουν τιμολόγια, έτσι ώστε οι δαπάνες τους να μην εμφανίζονται υψηλότερες των «χαμηλών» εσόδων τους. Με λίγα λόγια προσαρμόζουν τις δαπάνες τους στα έσοδά τους. Επομένως  η φοροδιαφυγή είναι πλέον τριπλή, αφού πέραν της δικής τους, στερούν αφενός μεν τα δημόσια ταμεία από έσοδα ΦΠΑ, αφετέρου δε και από φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων που πωλούν τα  εμπορεύματα αυτά στους γιατρούς.

Φροντίζουν δε να μην έχουν στην κατοχή τους ακίνητα πέραν της πρώτης κατοικίας ή τα γράφουν σε συγγενικά πρόσωπα και σε προχωρημένες περιπτώσεις σε
off-shore εταιρίες, ώστε να αποφεύγουν μπλεξίματα με το πόθεν-έσχες.

Άλλοτε πάλι παίρνουν δάνειο για να δικαιολογήσουν την αγορά αυτών των ακινήτων. Για το σκοπό αυτό, δεσμεύουν τις υψηλές καταθέσεις που δημιούργησαν στην τράπεζα και τις βάζουν ως εγγύηση για το στεγαστικό δάνειο που παίρνουν, ώστε να αποφύγουν το τεκμήριο αγοράς για τα ακίνητά τους.

Για να πούμε βέβαια και του στραβού το δίκιο, τη φοροδιαφυγή των γιατρών την υποθάλπει δυστυχώς  και το ίδιο το κράτος, αφού δικαιολογεί  ελάχιστα (για την ακρίβεια αστεία) ποσά για εργαστηριακές εξετάσεις, οδοντοπροσθετικές εργασίες  κ.λ.π καθώς και το γεγονός ότι προσλαμβάνει ιατρούς (ΙΚΑ) με χαμηλούς μισθούς  που έχουν και το δικό τους Ιατρείο, αλλά και εθίζονται στα bonus και τις “διευκολύνσεις”  των Φαρμακοβιομηχανιών.
Δεν μπορούμε βέβαια να παραβλέψουμε ότι υπάρχουν και γιατροί υποδείγματα ανθρωπιάς και ανιδιοτέλειας, όπου ο ασθενής νιώθει την ανακούφιση και την συμπαράσταση που αναζητά. Αποτελούν όμως την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Στο έργο αυτών των ολίγων υποκλινόμαστε  και τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας.
Για τους υπόλοιπους τώρα, που δυστυχώς είναι και η πλειοψηφία μια πιο προσγειωμένη και ρεαλιστική τιμολόγηση των ιατρικών υπηρεσιών από το δημόσιο, σε συνδυασμό με πολύ πιο αυστηρές κυρώσεις εκ μέρους του κράτους, που θα έφθαναν και στην αφαίρεση της άδειας επαγγέλματος, αποτελούν την ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Λόγω της ιδιάζουσας άλλωστε σχέσης μεταξύ ιατρού και ασθενούς και της ιδιαίτερα μειονεκτικής θέσης του ασθενούς, καθίσταται επιβεβλημένο για την Πολιτεία πρωτίστως να εφεύρει τρόπους ελέγχου της φοροδιαφυγής και σύλληψης της φορολογητέας ύλης στην πηγή της.
Ως ιδέα και μόνο περιορισμού του φαινομένου προτείνεται η υποχρεωτική αναγραφή  της αμοιβής (ποσό & αριθμός δελτίου παροχής υπηρεσιών) του ιατρού πάνω στη συνταγογράφηση ή πάνω στην εργαστηριακή εξέταση. Με τον απλό αυτό τρόπο θα αναγκασθεί εκ των πραγμάτων να εκδώσει τη περιβόητη απόδειξη.
Σύμφωνα τώρα με τις νέες εξελίξεις του  φορολογικού νομοσχεδίου, που ανακοινώθηκε και αναμένεται η ψήφισή του το προσεχές διάστημα (πιθανότερο εντός Μαρτίου) προβλέπονται κίνητρα για αποκάλυψη διαφθοράς και φοροδιαφυγής.
Συγκεκριμένα προαναγγέλλεται υιοθέτηση φορολογικής αμνηστίας για άτομα ή επιχειρήσεις που βοηθούν στην αποκάλυψη διεφθαρμένων δημοσίων λειτουργών. Αμοιβή όποιου οδηγεί σε σύλληψη για δωροδοκία,  με ποσό πενταπλάσιο του ποσού της δωροδοκίας. Αναμένονται επ’ αυτού περισσότερες διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας του μέτρου.
Να ελπίζουμε πως κάποιοι γιατροί (στην προκειμένη περίπτωση του Δημοσίου) ενδεχομένως αποθαρρυνθούν και συνέλθουν. Αν όμως πρωτίστως η ίδια η Πολιτεία δε θεσμοθετήσει αυστηρούς κανόνες και ακολούθως οι πολίτες δε δείξουν αποφασιστικότητα και διάθεση για ανατροπή της μίζερης και διεφθαρμένης κατάστασης, δεν πρόκειται φυσικά να αλλάξει τίποτα.