5.3.10

Τραπεζικές Μετοχές “Μυρίζει” βροχή…”Έρχεται” μπόρα…”Ξεσπά” καταιγίδα !!! Κρατάτε απαραίτητα ομπρέλα…


Με αφορμή το τελευταίο απρόσμενο ξέσπασμα του χρηματιστηριακού δείκτη, που από τα χαμηλά των 1.791 Μονάδων στις 9 Φεβ 2010, σκαρφάλωσε χθες 4 Μαρ 2010 στις 2.048 Μονάδες, έχουμε να καταθέσουμε ορισμένες σκέψεις και απόψεις που θα θέλαμε να τις μοιρασθούμε από κοινού.

(1) Για το 2010 προβλέπεται αύξηση των προβληματικών δανείων των Τραπεζών στο 11% με 12%, μηδενική...
αύξηση των δανείων αλλά και καθίζηση των εκτάκτων κερδών τους που συγκράτησαν σε υψηλά επίπεδα την κερδοφορία του 2009.
Τα κέρδη των τραπεζών με μαθηματική ακρίβεια θα βαίνουν ταχέως μειούμενα, χωρίς δυνατότητα αναπλήρωσης.

(2) Η επικείμενη βαθιά ύφεση της οικονομίας που οδηγεί αναπότρεπτα σε μειωμένους ρυθμούς ανάπτυξης καθώς και το υψηλό πλέον κόστος χρηματοδότησής τους,  καθιστά απαγορευτικό το  όνειρο των Τραπεζών για οποιαδήποτε βελτίωση της κερδοφορίας τους.
Το 2010 δε θα έχει καμία σχέση με τη χρυσή χρονιά του 2007, που εξασφάλισε υψηλότατα κέρδη αφενός μεν λόγω αθρόας πιστωτικής επέκτασης, αφετέρου δε λόγω της ανάπτυξης στα Βαλκάνια.

(3) Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εμπορική Τράπεζα τοποθετούνται σήμερα από τη Moody΄s σε λίστα υπό πιθανή αναθεώρηση των βαθμολογήσεων τους, τόσο σε ότι αφορά στην καταθετική, όσο και πιστοληπτική τους ικανότητα.

(4) Αν τώρα αναλογισθούμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό κυρίως των Τραπεζικών μετοχών βρίσκονται στα χέρια ξένων επενδυτών, οι οποίοι έχουν πολύ καλύτερες επιλογές και συνθήκες για να επενδύσουν σε άλλες αγορές πολύ πιο υποσχόμενες, δε βρίσκουμε το λόγο για τον οποίο θα συνέχιζαν να είναι τοποθετημένοι στην Ελλάδα. Συνεπώς οποιαδήποτε περιστασιακή άνοδος τεχνική ή ψυχολογική θεωρούμε ότι θα αποτελεί γι’ αυτούς ευκαιρία «ξεφορτώματος».
Να είστε δε σίγουροι πως έχουν αρκετά όπλα στη φαρέτρα τους, αλλά και σημαντικούς συμμάχους, προκειμένου να παραπλανήσουν μεθοδικά και έντεχνα ακόμη και τους υποψιασμένους, πόσο δε μάλλον τους αδαείς.

(5) Με δεδομένο τα γεγονός ότι ο Χρηματιστηριακός δείκτης είναι «Τραπεζοκρατούμενος», διαμορφώνεται δηλαδή κατά το μεγαλύτερο μέρος του από την πορεία των Τραπεζών, γίνεται αντιληπτό ποιο προβλέπεται να είναι το αποτέλεσμα της πορείας του συνόλου του Χρηματιστηρίου στο προσεχές μέλλον.

(6) Ο Γενικός Δείκτης χθες 4 Μαρ 2010 διαμορφώθηκε στις 2048 Μονάδες, δηλαδή 40% υψηλότερα από τα χαμηλά στις 9 Μαρ 2009!!! Απλά ας σκεφθούμε, πότε οι προοπτικές της χώρας διαγράφονταν πιο ευοίωνες, τότε που προεξοφλούνταν το φανταστικό σενάριο του τέλους του Καπιταλισμού ή τώρα στο υπαρκτό σενάριο των δεινών που ζει η χώρα; Απλά ερωτήματα που επιζητούν απλές απαντήσεις….

Τολμούμε να κάνουμε την πρόβλεψή μας με κίνδυνο να διαψευσθούμε (ειλικρινά το ευχόμαστε),  πλην όμως διαισθανόμενοι τον επερχόμενο κίνδυνο, απλώς κοινοποιούμε τις σκέψεις μας, τους δισταγμούς μας, τις φοβίες μας. Αν θέλετε λοιπόν λάβετε υπόψη σας και αυτό το ενδεχόμενο και συμπεριφερθείτε με ανάλογη σύνεση και επιφυλακτικότητα. Σε κάθε περίπτωση, Καλή τύχη….
και Καλό κουράγιο…(είναι άλλωστε επίκαιρο).